Veelgestelde vragen over waterbedden

 

31. Hoe vaak moet ik het water verversen ?

Het water in een watermatras moet enkel vervangen worden wanneer u verhuist. Tegen de vorming van algen en bacteriën in uw watermatras wordt er regelmatig een conditioner toegevoegd. De conditioner van Bodyform is goed voor 1 jaar. Wij sturen u elk jaar bericht als er conditioner toegevoegd moet worden.

Terug naar de vragen


32. Hoe moet ik mijn waterbed onderhouden ?

De conditioner die regelmatig wordt toegevoegd, houdt het water van uw watermatras fris. De conditioner van Bodyform is goed voor 1 jaar. Wij sturen u elk jaar bericht als er conditioner toegevoegd moet worden. Daarnaast kan u met een speciale vinylcleaner het oppervlak van uw matras reinigen. Verder kunnen de meeste covers gewassen of gereinigd worden. Hoe de cover gereinigd wordt, hangt van de specifieke wasvoorschriften af. Dit alles maakt van een waterbed een perfect hygiënisch slaapsysteem. Bij regelmatig onderhoud kunnen er zich immers geen ophopingen van huidschilfers, lichaamszouten, huismijten, bacteriën en schimmels vormen, zoals in iedere traditionele matras. Zeker allergielijders hebben hierbij baat.

Terug naar de vragen33. Is een waterbed gemakkelijk te verhuizen ?

Het vereist enige deskundigheid, maar het kan vrij eenvoudig. De verhuizing verzorgen wij graag voor u via onze verhuisservice.

Terug naar de vragen34. Zweet ik meer op een waterbed ?


Neen. Het verwarmingselement van een waterbed stelt u in staat de temperatuur precies in te stellen zoals u dat graag wil. De meeste waterbedgebruikers prefereren een temperatuur tussen de 27°C en de 30°C. Doordat in een waterbed de warmte van onder komt, zal er zich ook geen condensatievocht in de kern van de matras vormen, zoals bij een traditionele matras. Een kwartiertje luchten volstaat om het geabsorbeerde vocht uit de cover te laten verdampen.

Terug naar de vragen35. Worden waterbedden verwarmd ?

Neen. Een waterbed wordt steeds verwarmd door een speciaal daarvoor ontworpen verwarmingselement. Normaal wordt de watertemperatuur ingesteld op uw huidtemperatuur, die rond de 28°C ligt. Goede verwarmingselementen laten echter een precieze instelling van de temperatuur toe, zodat u die steeds naar uw wensen kan aanpassen. De aangename warmte is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van het waterbed.

Terug naar de vragen36. Hoe werkt de verwarming en is ze veilig ?

Een waterbedverwarming bestaat uit een verwarmingsmat en een regelbare thermostaat. De verwarmingsmat wordt onder de watermatras geplaatst en is verbonden met de thermostaat die zich buiten het bed bevindt. Goede verwarmingselementen hebben een warmtevoeler die in het element zelf is ingebouwd en zijn elektronisch beveiligd. U kiest best voor een Europees verwarmingselement, omdat deze specifiek voor 240 Volt werden ontworpen en niet een aanpassing zijn van de Amerikaanse 110 Volt.

De meeste verwarmingselementen werden door de verschillende Europese keuringsinstituten (VDE, TÜV, KEMA, BENOR…) getest en zijn zeer veilig indien ze volgens de richtlijnen van de fabrikant worden gebruikt.

Terug naar de vragen


37. Wat kost een waterbed aan elektriciteit ?

Het Energiebedrijf heeft uitgezocht wat de kosten zijn aan elektriciteit. Dit stond in het blad ‘Energie en Water’, dat uitgegeven wordt in nauwe samenwerking met Energie-Ned, de vereniging van Energiedistributiebedrijven. Gemiddeld is dit voor een hard-side waterbed 800 kWh wat neerkomt op ± € 200,- per jaar en bij een soft-side waterbed is dit zo’n 450 kWh, wat neerkomt op ± € 112,50 per jaar. Dit alles is gemiddeld, dat wil zeggen dat het verbruik in een goed geïsoleerd huis minder zal zijn dan in een koud huis.

Terug naar de vragen38. Mag ik ‘s zomers de verwarming uitschakelen ?

Neen. Zelfs de kamertemperatuur in de zomer is meestal niet voldoende om het water in uw waterbed op temperatuur te houden. Uw waterbedverwarming zal ‘s zomers echter slechts zeer sporadisch actief zijn en dus ook veel minder verbruiken. Door de temperatuur enkele graden lager in te stellen, is een waterbed tijdens warme nachten trouwens aangenaam koel. Een watertemperatuur van 24° C is echter het minimum.

Terug naar de vragen39. En wat bij een elektriciteitsprobleem ?

Door zijn natuurlijke isolatie en de hoge soortelijke warmte van het water koelt een waterbed slechts zeer langzaam af. Een stroomonderbreking van een paar uren vormt daarom geen enkel probleem.

Terug naar de vragen40. Zijn waterbedden geschikt voor kinderen ?

Speciaal tijdens de groei-jaren is een goede ondersteuning van de rug zeer belangrijk. In deze periode neemt het lichaam immers de vorm aan die later slecht met veel moeite te corrigeren is. Daarom is een waterbed het ideale slaapsysteem voor de opgroeiende jeugd. Bij kleine kinderen werd bewezen dat ze sneller inslapen, langer ononderbroken doorslapen en over het algemeen rustiger zijn wanneer ze op een waterbed slapen.

Terug naar de vragen


Comments are closed.