Veelgestelde vragen over waterbedden

 

1. Wat zijn de voordelen van zwevend slapen ?

De fenomenale groei van de waterbeddenmarkt werd vooral veroorzaakt door 5 expliciete voordelen die het slapen op water biedt:

  • volledige lichaamsondersteuning;
  • aangenaam comfort zonder drukpunten;
  • ontspannende warmte;ontspannende warmte;
  • hygiënisch slaapoppervlak;
  • een lange levensduur.

Al deze punten worden in verschillende van de volgende vragen besproken. Het feit dat in de laatste 20 jaar meer dan 60 miljoen waterbedden werden verkocht en dat er nu meer dan 100 miljoen mensen op een waterbed slapen, bewijst dat deze argumenten de consument steeds meer bevallen.

Terug naar de vragen


2. Wie vond het waterbed uit ?

De oudste rapportering van het gebruik van waterbedden, dateert van meer dan 3000 jaar geleden. In die tijd sliepen de Perzen op in de zon opgewarmde waterzakken van geitenleer. De eerste verdere ontwikkeling gebeurde in 1851, toen de Britse arts Dr. William Hooper de voordelen van het drukloze waterbedoppervlak erkende en ze inzette bij de behandeling van bepaalde medische problemen. Hij ontwierp en patenteerde een eenvoudige watermatras uit rubber. Laat in de jaren zestig verfijnde de Amerikaan Charles Hall dit concept en schiep door het gebruik van moderne materialen en productietechnieken de PVC watermatras zoals we ze nu kennen.

Charles Hall, Dr. Cooper en al hun voorgangers gebruikten allen water, de meest natuurlijke stof, als ondersteuning voor ons lichaam. Het water werkt als een anti-zwaartekracht apparaat. In die toestand van verminderde druk en schijnbare gewichtloosheid kan ons lichaam zich dieper ontspannen. Zo kunnen we door een diepere slaap de verjongende werking van onze nachtrust versterken. Dat is in een notendop waar het bij zwevend slapen op een waterbed om gaat.

Terug naar de vragen



3. Welke verschillende types van waterbedden zijn er ?

In essentie zijn er 2 types van waterbedden. Hard-side waterbedden en Soft-side waterbedden.

Het hard-side waterbed is de originele vorm. Bij dit intussen verouderde ontwerp rust de watermatras direct in een sterke houten omranding, die zijdelingse steun levert. Het geheel rust op een bodemplaat, die ondersteund wordt door een sokkel en gewichtsverdelers. Tussen de matras en de omranding bevindt zich een veiligheidsvoering, die het water bij een eventueel lek opvangt.

De moderne variant van het waterbed wordt Soft-side genoemd. Bij dit type waterbed wordt de watermatras zijdelings door een schuimomranding gesteund. Bij de modernste waterbedden in deze schuimrand verdeeld in een onderste, vaste schuimrand en een bovenste meebewegende schuimrail. De steun van deze schuimrand zorgt ervoor dat een Soft-side waterbed op zichzelf kan staan of kan ingebouwd worden in een bestaande bedomranding. Dit laatste geldt vooral voor de Soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand.

Terug naar de vragen




4. Zijn er verschillende types watermatrassen ?

Jazeker. Het verschil zit in het oppervlak en de vulling van de watermatras. De originele waterbedden waren gemaakt van een gladde PVC folie waarin zich enkel water bevond. Deze matrassen worden ongestabiliseerd of free-flow genoemd. Om het nabewegen van een watermatras te dempen worden nu verschillende methodes gebruikt. Door het gebruik van cilinders, compartimenten of fibermatten kunnen watermatrassen in verschillende stabilisatieniveaus gemaakt worden. Welk stabilisatieniveau u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Belangrijk is erop te letten dat de stabilisatie het pure gevoel van slapen op water niet beïnvloedt.

Moderne watermatrassen worden steeds meer met een extra rekbare bovenlaag vervaardigd. Deze verhoogt het comfort en aanpasbaarheid van uw watermatras nog. Sommige van de gebruikte rekpatronen zijn al doordachter dan andere. U probeert best zelf welk type u het beste bevalt.

Verder is er een onderscheid tussen ééndelige (uno) en tweedelige (dual) watermatrassen. Wij zullen u deskundig adviseren wat voor u het meest geschikt is.

Terug naar de vragen




5. In welke maten bestaan waterbedden ?

De meeste merken waterbedden bieden hun producten aan in een aantal standaardmaten die overeenkomen met de gangbare matrasmaten. Voor hard-side waterbedden gelden over het algemeen
Amerikaanse maten. Sommige merken bieden ook maatwerk aan. Het is belangrijk hierbij erop te letten dat bij een afwijkende maat niet enkel de schuimomranding breder wordt gemaakt, zonder aan het werkelijke wateroppervlak iets te veranderen.

Terug naar de vragen




6. Welke soorten ombouw kunnen gebruikt worden ?

Een modern Soft-side waterbed kan in elke bedomranding ingebouwd worden en ziet er dan net zo uit als een gewone matras. Het gebruiksgemak van een ingebouwd waterbed is het grootst bij Soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand. Hard-side watermatrassen hebben een sterk houten kader nodig om de watermatras zijdelings te steunen. Hiervoor worden meestal speciaal ontworpen bedomrandingen gebruikt.

Terug naar de vragen



7. Is een waterbed goed voor mijn rug ?

Een waterbed ondersteunt uw rug op de best mogelijke manier. Wanneer u op een watermatras ligt, verplaatst het water zich zodat het precies uw lichaamsvorm aanneemt. Het bed zakt niet door, maar past zich precies en ogenblikkelijk aan uw lichaam aan, welk gewicht u ook heeft. Deze eigenschappen, gecombineerd met de sterk verlaagde druk op het oppervlak en de weldoende warmte, zorgen voor een ideale ondersteuning van uw rug.

Terug naar de vragen




8. Zijn er medische voordelen aan een waterbed ?

Er zijn er zelfs meerdere. Het waterbed werd, voordat het een commercieel succes op de consumentenmarkt werd, immers reeds in de medische wereld gebruikt. Men ontdekte dat de toestand van schijnbare gewichtsloosheid in belangrijke mate hielp bij het voorkomen en genezen van doorligwonden en bij de behandeling van zware brandwonden. De zachte, gelijkmatige ondersteuning en de warmte van een waterbed zijn ook voordelig voor artritis- en rheumalijders en tegen bepaalde rugklachten. Verder worden waterbedden uitgebreid ingezet bij de verzorging van premature baby’s en zijn ze een grote hulp voor zwangere vrouwen. Omdat zich in de gesloten watermatras geen stof of bacteriën kunnen nestelen en omdat een watermatras eenvoudig gereinigd kan worden, vindt ze ook haar toepassing bij de behandeling van allergieën en astma. Tenslotte werd bewezen dat men op een waterbed sneller inslaapt en een diepere slaap bereikt. Een goede ononderbroken nachtrust wordt algemeen als een van de beste medicijnen beschouwd. De ondersteuning, het comfort en de warmte dragen alle bij tot een betere gezondheid en een meer ontspannen houding.

Terug naar de vragen




9. Is een harde matras niet beter ?

De slechtste ondergrond om op te slapen, is een zacht, doorgezakt bed. Daarom werd enkele decennia geleden de hardere matras gepromoot. Deze biedt een betere ondersteuning dan de doorzakkende bedden van vroeger, maar het harde contactoppervlak dwingt uw rug nog steeds in een onnatuurlijke houding en creëert onaangename drukpunten. Daarom evolueerden de betere beddingmerken steeds meer naar zeer aanpasbare slaapsystemen. De doorbraak van de
meeverende lattenbodems kadert in deze evolutie. Het slaapsysteem dat de beste aanpassing aan uw lichaam biedt, is echter de watermatras. Een watermatras is geen
‘zachte’ matras, maar daarentegen een perfect ondersteunend slaapsysteem. Slapen op een harde matras is totaal voorbij gestreefd en wordt door steeds minder kenners aangeraden.

Terug naar de vragen




10. Zal ik mijn partner niet wakker maken wanneer ik in bed stap ?

Dat is zeer onwaarschijnlijk, tenzij u letterlijk in bed duikt. Maar dan zou u ook op een traditionele matras uw partner wakker maken. Hoe sterker uw waterbed gestabiliseerd is, hoe minder het uw bewegingen verder leidt. In een goed gestabiliseerd waterbed zullen uw bewegingen slechts een lichte en korte deining veroorzaken, die in het algemeen niet als storend wordt ervaren. Bepaalde uitgekiende rekpatronen (diagonaal rekpatroon) verminderen daarenboven de beweging die over het matrasoppervlak worden verder gegeven. Een duo-systeem is dan nog beter.

Terug naar de vragen


Comments are closed.