Bedden

Ten eerste het belangrijkste aspect voor een gezonde en ontspannen slaap: overdag zorgen de rug- en buikspieren voor de juiste uitlijning van de wervelkolom. Als men slaapt moeten de spieren zich kunnen ontspannen, zodat het lichaam zich kan herstellen. Het lichaam kan zich pas herstellen als de gehele S-vorm van de wervelkolom goed wordt ondersteund. De schouders en bekken moeten ietwat in het matras wegzinken, waardoor de onderrug en taille ook goed worden aangevuld. In principe kan elk type materiaal zorgen voor een juiste ondersteuning, mits er gebruik gemaakt wordt van veel materiaal en de juiste hardheid. Echter hangt het van de situatie af welk type materiaal en hardheid het beste voor u geschikt zijn.

Waarom moet het lichaam zich herstellen?
Het is belangrijk dat het lichaam, en voornamelijk de tussenwervelschijven, zich herstellen van de dagelijkse taak om de wervelkolom juist uit te lijnen. Een tussenwervelschijf kunt u beschouwen als een soort spons, het neemt water en voedingsstoffen op. Door de dagelijkse druk op het lichaam door activiteiten wordt deze spons als het ware uitgeknepen. Het is dus uitermate belangrijk dat gedurende de nacht de tussenwervelschijven voldoende water en voedingstoffen kunnen opnemen om zich op te laden voor de volgende dag. De uitlijning van de wervelkolom (S-vorm) is hierbij één stap in de juiste richting.

Verder is het belangrijk dat de druk op de huid-, spier- en zenuwweefsel zo laag mogelijk is. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedvoorziening goed verloopt. Een goede bloedvoorziening is belangrijk, omdat het bloed voedings- en afvalstoffen, zuurstof en kooldioxide, hormonen en andere stoffen vervoert naar alle delen van het lichaam, en zo bijdraagt aan het herstel. Wanneer het lichaam voldoende in het matras kan wegzinken ontstaat er een groter raakvlak, waardoor de druk op het lichaam lager is. Dit betekent dat het matras niet te hard, maar uiteraard ook niet te zacht mag zijn.

Waarom lukt het herstel vaak niet (goed)?
Wanneer er sprake is van klachten die voortvloeien door gebruik van een huidig matras, waardoor het herstel in het geding komt, is dit vaak terug te leiden tot twee punten: het matras heeft een verkeerde hardheid of is niet puntelastisch genoeg (bijvoorbeeld bij kuilvorming).

Wanneer u op een te hard matras ligt is de druk op de weefsels te hoog, omdat de schouders en bekken niet kunnen wegzinken in het matras. U ligt als het ware bovenop het matras, waardoor de taille niet goed wordt aangevuld, en de wervelkolom foutief wordt uitgelijnd. Dit levert op den duur rugklachten op. Daarnaast resulteert het in een instabiele slaaphouding, pijn in schouders en bekken en bloedsomloopstoornissen.

Wanneer u op een te zacht matras slaapt zinkt voornamelijk het bekken te diep weg in het matras. Hierdoor komt de lendenwervel onder druk te staan, waardoor de omliggende spieren zich niet kunnen ontspannen, en de tussenwervelschijven zich niet kunnen herstellen. Het resulteert voornamelijk in lage rugpijn, spierpijn en een vermoeid gevoel bij opstaan.

Tot slot het begrip puntelasticiteit. Puntelasticiteit is de mogelijkheid om een bepaald gedeelte van het matras in te drukken, zonder dat een groot oppervlakte naar beneden veert. Bij een slecht puntelastisch matras zal bij het inzakken van de schouders en / of bekken een te groot oppervlak van het matras mee naar beneden veren, waardoor het lichaam in een soort hangmat komt te liggen. Hierdoor wordt de wervelkolom foutief uitgelijnd, waardoor het lichaam zich niet kan herstellen. Door in een matras met veel materiaal (hoog soortelijk gewicht) te werken kan het materiaal de lichaamscontouren nauwkeurig volgen.

Chiara

Chiara

Hoe kan het lichaam goed herstellen?
Zoals gezegd kan elk materiaal zorgen voor een gezonde en ontspannen slaap. Echter is het ene materiaal beter voor uw situatie geschikt dan het andere. Aan de hand van een vragenlijst kunnen wij beoordelen welk type materiaal het best voor u geschikt is. De twee belangrijkste voorwaarden om tot een gezonde en ontspannen slaap te komen zijn te werken met veel materiaal én in de juiste hardheid.

In elk matras moet gewerkt worden met veel materiaal, oftewel een hoog soortelijk gewicht (SG of HR). Dit staat voor het aantal kilogram materiaal dat per kubieke meter in het matras wordt verwerkt. Hoe hoger het getal (bijvoorbeeld SG 60), des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid.

Daarnaast moet het materiaal in verschillende hardheden beschikbaar zijn (traagschuim uitgezonderd). De juiste hardheid is afhankelijk van uw lichaamsgewicht, maar ook uw lichaamslengte, slaaphouding en voorkeur.

Tot slot is in onze optiek een goed verende lattenbodem een belangrijk (en in Nederland onderbelicht) onderdeel van de bedcombinatie. Een goed verende lattenbodem kan een enorm (tot 35%) verschil maken in het slaapcomfort. Het verlengt de levensduur van het matras en zorgt voor een betere uitlijning van het lichaam. De levensduur wordt verlengt, omdat de latten bij druk kunnen meeveren, zodat het matras niet wordt samengedrukt. Door de verschillende zones in de lattenbodem en de individueel verstelbare middenzone wordt de juiste uitlijning van de wervelkolom, de S-vorm, eerder bereikt.

Chiara

Model Chiara

Dit model Chiara met een natuurlijke uitstraling kenmerkt zich door een scherpe
prijs en is inclusief 2 stuks, 28 lats bedbodems met gewichtsinstelling en 5 zone pocketveringmatrassen met afritsbare en wasbare dubbeldoekhoes.
Lees Verder…

Alpine

Model Alpine

Deze van MDF vervaardigde bedombouw met het hoofdbord Aristo kunt u in alle soorten stof en of skai laten bekleden. Het geheel wordt inclusief zij-, en middenbalk en met 2 blokpoten geleverd. U heeft de keus uit wel 100 stofsoorten. Nu kunt u eindelijk een bed maken dat bij u past.
Lees Verder…

Comments are closed.